Brain Map
Electroencefalograma Cantitativă (qEEG) sau Brain Map este procedeul de scanare a creierului la nivel cognitiv, executiv și funcțional care îți oferă acces direct la funcționalitatea ariilor importante ale creierului tău și cu ajutorul căruia identificăm activitatea electrică dezechilibrată la nivelul regiunilor cerebrale.
Instrumentul pentru evaluarea undelor cerebrale este aparatul qEEG care măsoară activititatea electrică a undelor cerebrale pe 20 de arii și astfel îl ajută pe operator să cuantifice puterea, cantitatea, distribuția și rația undelor cerebrale. Pentru a realiza această măsurătoare, se plasează pe cap o cască care conține senzori care au capacitatea de a măsura undele cerebrale a diferitelor frecvențe. Aceasta este o scanare complet non invazivă care citește activitatea creierului și frecvența patternurilor și care ne arată cum funcționează creierul.
Așadar, prin identificarea regiunilor neuronale care funcționează deficitar putem avea o imagine mult mai clară, obiectivă și specifică a problemelor afective, emoționale sau mentale. Brain Map îți oferă informații despre activitatea creierului tău și te ajută în identificarea tulburărilor emoționale, neuropsihice, neurologice, de comportament, cum ar fi: stres post traumatic, stres, anxietate, depresie, probleme de concentrare, ADHD, burnout, migrene, tulburări de somn, tulburări de limbaj, tulburări de memorie, tulburări de alimentație, tulburări obsesiv-complusive etc.
Pașii pentru procedură sunt simpli:
Anamneza psihică și emoțioală- care ne ajută să înțelegem ce v-a adus la noi.
Ședința de BrainMap - înregistrarea hărții activității creierului pacientului, care constă în următoarele:
⦁ Pacientul stă confortabil pe un scaun în timp ce operatorul îi fixează pe cap o cască cu 19 electrozi de argint, plasați pe fiecare centru aferent zonelor neuro-anatomice ale creierului.
⦁ Aceşti electrozi sunt prevăzuţi cu bureţi umeziţi cu apă salină, pentru a conduce activitatea electrică a creierului către hardware. Hardware-ul o măsoară şi o transmite mai departe software-ului de pe computer, pentru a o înregistra şi prelucra.
⦁ Pacientul trebuie să stea nemişcat 12 minute cu ochii închişi şi apoi 12 minute cu ochii deschişi, timp în care software-ul va putea realiza înregistrarea electroencefalogramei.
⦁ Procedura este noninvazivă, senzorii de EEG puși pe scalp doar înregistrează curenții emiși de creier.
Prelucrarea datelor pentru întocmirea raportului activităţii cerebrale
Durata acestui proces poate dura până la 2 săptămâni.
Interpretarea rezultatelor
Constă într-o ședință în care operatorul interpretează raportul BrainMap împreună cu pacientul și îi propune protocolul de Neurofeedback personalizat pe baza rezultatului.
Ședințele de antrenament Neurofeedback
Fiecare ședință de antrenament Neurofeedback este personalizată fiecărui pacient în parte, în funcție de rezultatul obținut la BrainMap se va lucra specific pe zonele din creier (ariile Brodmann) care au activitatea electrică în afara parametrilor de normalitate pentru a restabili starea de sănătate.