top of page

Întrebări frecvente

Cum funcționează antrenamentul neurofeedback?
    Antrenamentul neurofeedback este o intervenție avansată care îi prezintă participantului un feedback în timp real a activității undelor cerebrale, măsurate de senzorii de pe scalp, în prezența unor stimuli vizuali sau auditivi. Când activitatea electrică se modifică în direcția dorită de protocolul folosit, creierul primește o “recompensă” pozitivă. După câteva ședințe, clienții ar trebui să simtă deja ameliorări în felul în care gândesc, se simt sau se comportă. De exemplu, unii experimentează creșterea calității somnului, creșterea nivelului de energie sau motivație, îmbunătățirea concentrării și atenției și se simt mult mai calmi și relaxați. Modificările apetitului sunt de asemenea efecte comune ale antrenamentelor. 


Care este rata de succes a antrenamementului neurofeedback?
   În general, rata de succes este de 90%. Având în vedere că noi toți suntem unici și diferiți, unii oameni răspund mai repede la acest tip de antrenament, în timp ce alții mult mai greu. Este nevoie de un minim de 10 sedințe pentru a ne asigura cp procesul funcționează corect. Însă este recomandat să participi la numărul de ședințe optim pentru ameliorarea simptomelor pe care le experimentezi. 


La ce să mă aștept după primele sesiuni?
   De cele mai multe ori, participanții nu simt atât de repede ameliorarile înainte de 4-5 ședințe. E posibil să nu experimentezi nimic după primele 2 ședințe însă este de asemenea posibil să te simți mult mai calm, mai atent, mai productiv și să dormi mai bine. În timp ce progresezi cu ședințele, o să simți mai multe beneficii chiar și după 1 zi sau 2 de la ședință. După 20 de sesiuni, ar trebui să simți schimbări până la o săptămână.

Există efecte adverse?
    Efectele adverse sunt rare și pe termen scurt. Cel mai posibil este ca după o sesiune să te simți obosit sau din contra, foarte energic. Uneori poți experimenta dureri de cap sau schimbări de dispoziție. Persoanele mai sensibile pot simți o stare de oboseală și tristețe chiar și următoarea zi, dar nu este ceva comun. 


Antrenamentul neurofeedback îmi poate afecta tratamentul sau medicamentele pe care le iau?
   Acest tip de antrenament, optimizează tratamentul medicamentos care funcționează mai bine. Medicamentele pentru ADHD, depresie, anxietate, schimbări de dispoziție și insomnie, pot să încetinească procesul de neurofeedback. Pe parcursul sesiunilor, creierul își îmbunătățește funcțiile deci este posibil ca după o vreme, doza să fie prea mare. Este important să discuți cu medicul tău curant despre progresul pe care îl faci în cazul în care este nevoie de o reajustare a tratamentului medicamentos. 

Cât de des trebuie să vin?
    Participarea la sesiuni reprezintă un angajament. Chiar dacă numărul de sedințe recomandat săptămânal este decis în funcție de rezultatul BrainMap-ului, este nevoie de cel puțin o sedință pe săptămână pentru obținerea rezultatelor dorite. Este recomandat să îți faci programările cu 6-8 săptămâni înainte, pentru că fiecare sesiune este cumulativă și se bazează pe rezultatele de la ultima sesiune. A lipsi de la sedință îngreunează procesul și astfel nu aduce schimbările dorite. 


Cât durează un program de antrenament neurofeedback?
   Un pachet complet este format în general de 30-40 de sesiuni. Dacă vii de două ori pe săptămână, o să termini cam în 15-20 de săptămâni (4-5 luni). În cazurile în care pacienții practică și o formă de psihoterapie și sunt orientați către dezvoltarea personală, aceștia își pot atinge obiectivele și în 25-30 de sesiuni. Anumite cazuri mai complicate pot necesita chiar și 50-60 de sesiuni. După aproximativ 10-15 ședințe este recomandat să facă din nou un BrainMap.


Care este procesul de programare al ședințelor?
    Cel mai bine este atunci când îți programezi ședințele în aceeași zi, la aceeași oră în fiecare săptămână. Fiecare dintre noi avem un ritm circadian (ceasul intern) care se modifică pe parcursul zilei și al săptămânii. A face antrenamentul neurofeedback în aceeași zi și la aceeași oră este cel mai recomandat.
Următoarele indicații te pot ajuta în acest sens:

  • Încearcă să te decizi asupra unui program. Pentru a te asigura că ai programarea săptămânală, îți recomandăm să îți alegi încă de la început o zi din săptămână și o oră în care să vii de fiecare dată. Unii dintre noi avem programe mai flexibile și este dificil să aleagă o zi și o oră din săptămână. Dacă aveți dificultăți în a alege un program, vă rugăm să apelați la unul dintre colegii noștrii. 

  • Cel mai indicat este să îți programezi sesiunile cu 6 până la 8 săptămâni înainte. În fiecare săptămână poți să mai adaugi încă o programare pentru a le avea pe toate pregătite în avans. Poți oricând să anulezi o programare, cel mai recomandat este sa anunți cu măcar 24 h înainte, deoarece este dificil să ocupăm locul cu un alt pacient în ultimul moment. 


Pregatirile pentru sedinta de neurofeedback?
În general ședința durează 30 de minute, însă având în vedere că înainte este nevoie de pregătiri, o să dureze undeva la 60 de minute. Înainte să vii la ședință te rugăm să ții cont de următoarele recomandări:

  • Este recomandat să fii proaspăt spălat pe cap înainte de sesiune. Părul murdar sau produsele de păr afectează impedanța și scade calitatea antrenamentului.

  • Dacă mănânci ceva după câteva ore de la ședință, îți recomandăm să încerci să mănânci proteine, fructe, legume sau nuci. Încearcă să eviți mâncarea procesată care are un grad ridicat de grăsime saturată, precum și carbohidrații.

  • Bea un pahar cu apă înainte de sesiune. 

  • Dacă consumi alcool, îți recomandăm să nu bei în ziua în care ai avut sesiunea, vei avea efecte mult mai bune dacă pe perioada antrenamentelor renunți la consumul de substanțe.

bottom of page