top of page

Neurofeedback

Cele patru principii ale antrenamentului Neurofeedback. Pe cine ajută și cum?


Creierul uman este conceput pentru a se adapta la diferite medii, dispoziții și activități. În timp ce un tip de undă cerebrală poate fi dominantă în timpul unei anumite activități, celelalte sunt încă active, deși la niveluri inferioare. Însă, o serie de factori pot contribui la apariția unor dereglări, încât creierul ajunge să fie excesiv de activ atunci când ar trebui să fie calm sau substimulat atunci când ar trebui să fie concentrat. Neurofeedback-ul poate ajuta persoanele care se confruntă cu dereglarea neuronală să învețe să își reantreneze creierul și să-și recupereze funcționarea neuronală optimă. 


Să începem cu ceea ce considerăm noi că sunt cele patru principii de bază ale acestui antrenament.
⦁    Oricine poate învăța cu ușurință cum să își modifice undele cerebrale folosind neurofeedback.
⦁    Modificarea undelor cerebrale îți poate îmbunătăți funcționalitatea creierului, de cele mai multe ori în moduri neașteptate. 
⦁     Antrenamentul neurofeedback este ceva ușor de făcut, dar felul în care funcționează poate fi mai greu de înțeles. 
⦁    Acest antrenament este noninvaziv. El îi transmite un feedback creierului tău ca să îl ajute să învețe cum să îți modifice tiparele de reacție și pentru a se re-cabla. (Rewire)
 
Neurofeedback folosește sunetul, imaginile vizuale și vibrațiile pentru feedback.
Programul folosește semnale auditive sau vizuale pentru a ajuta pacienții să-și recunoască tiparele de gândire și să încerce să le modifice. Prin acest proces, pacienții pot învăța să-și regleze și să-și îmbunătățească funcția creierului și să atenueze simptomele diferitelor tulburări neurologice și afecțiunilor de sănătate mentală. Neurofeedback-ul crește pragul creierului și crește implicit reziliența la stres pe parcurs ce crește stabilitatea.

Pe cine poate ajuta?
Răspunsul este pe toată lumea. Antrenamentul neurofeedback este un instrument puternic pentru antrenamentul creierului. Pentru că în esență acesta îți modelează creierul, îmbunătățește sincronizarea corticală și abilitățile de comunicare. O sincronizare mai bună permite diferitelor zone ale creierului să funcționeze mai eficient. Chiar dacă nu ai o simptomatică anume, un creier care funcționează mai eficient te va ajuta în viața de zi cu zi. 


Situații în care te poate ajuta antrenamentul neurofeedback
⦁    Școală, muncă și activități sportive
⦁    Abilități de organizare 
⦁    Auto-exprimare 
⦁    Calitatea și rapiditatea în luarea de decizii
⦁    Abilitatea de a gestiona stresul 
⦁    Interacțiunile sociale 
⦁    Relațiile interumane
⦁    Rezliliență emoțională 


Modificări ale creierului care sunt deosebit de receptive la neurofeedback
⦁    ADHD 
⦁    Depresie și anxietate 
⦁    Tulburări de somn-dificultăți de adormire, de a dormi sau de a te trezi
⦁    O minte care “aleargă” sau rămâne “blocată” în gânduri 
⦁    Comportament sau gânduri obsesive
⦁    Dificultăți în gestionarea emoțiilor (reacții necontrolate, plâns, furie)
⦁    Nivel scăzut de toleranță
⦁    Dificultăți de procesare/cognitive sau tulburări de învățare (dislexie, discalculie)
⦁    Probleme de limbaj sau vorbire 
⦁    Tulburări din spectrul autist
⦁    Migrene cronice sau dureri de cap 
⦁    Probleme neurologice 
⦁    Atacuri de panică și tulburare de stres post-traumatic 
⦁    Traumă de atașament/ de dezvoltare 
⦁    Tulburări de procesare senzorială, abilități motorii fine și grosiere 


Antrenamentul neurofeedback nu tinteste simptomele si nici nu rezolva toate problemele, el doar ajută creierul să își îmbunătățească sincronizarea, care ajută la ameliorarea simptomelor. Este asemănător unui antrenament cu greutăți la sala de sport, dar pentru creier, care îți permite să vizezi și să întărești circuitele cheie ale creierului cu feedback în timp real.

O explicație simplă a antrenamentului neurofeedback.
Nu îți poți simți undele cerebrale, chiar dacă ele sunt active tot timpul. Ele joacă un rol vital în felul în care gândești, te concentrezi, îți gestionezi stările, procesezi informația etc. Dacă te confrunți cu “simptome ale creierului”, antrenarea undelor cheie să funcționeze mai eficient te pot ajuta să te simți mai calm, să îți reducă starea de anxietate, să îți îmbunătațească somnul și să îți crească starea de sănătate. Dar cum face asta?
 
Antrenamentul de neurofeedback constă în ședințe regulate de 30 de minute și este o interfață calculator-creier. Un electroencefalograf (EEG) folosește senzori care sunt plasați pe scalp, pentru a măsura activitatea creierului urmând modele electrice de pe suprafața scalpului. Aceste măsurători oferă informații despre activitatea corticală și a undelor cerebrale. Există patru tipuri principale de unde cerebrale. Acestea includ unde delta (indică somnul profund), unde theta (indică somnolență sau meditație), unde alpha (indică relaxare), unde beta (indică vigilență sau lucru). În timpul unei sesiuni de neurofeedback, pacientul va sta confortabil pe un scaun cu senzorii plasați pe scalp. Acești senzori citesc doar semnalele electrice produse de creier și le transmit unui computer, nu transmit niciun tip de semnal către creier. În funcție de planul de tratament, vi se poate cere să vizionați imagini pe un ecran, să ascultați muzică sau să jucați un joc video. Pe măsură ce vă angajați în această activitate simplă, operatorul va monitorizează undele cerebrale și setează parametrii de antrenament țintiți, folosind un software specializat de cartografiere a creierului. Se obține astfel o reprezentare vizuală a fluxului și refluxului tiparelor de unde cerebrale în timp real, pe măsură ce creierul răspunde la diferiți stimuli. Frecvențele obținute sunt inhibate sau recompensate, bazate pe evaluare apoi pe răspunsul la evaluare, sesiune de sesiune.

Beneficii:
⦁    Creșterea calității somnului
⦁    Calmarea mentală (creșterea atenției, reducerea furiei, a nivelului de frustrare, scăderea impulsivității, conștientizarea consecințelor faptelor).
⦁    Creșterea capacității de învățare, atenție și ascultare 
⦁    Îmbunătățirea reglării neurologice (stimulează neuroplasticitatea)
⦁    Dezvoltarea empatiei și a compasiunii și a relațiilor interumane
⦁    Îmbunătațirea capacității de a lua decizii precum și creșterea capacității de autocontrol emoțional
⦁    Îmbunătătește memoria
⦁    Reducerea durerii cronice
⦁    Creșterea stimei de sine și a imaginii de sine 

 

bottom of page